Onze municipis de la Vall d’Albaida i la Safor…
- La iniciativa ha estat coordinada per Riuraus al Vernissa i compta amb el suport de la Diputació de València
- S’hi han editat cartells, tríptics i la programació, a més, es pot consultar a riurausalvernissa.com/agenda. Les tres escaldades d’enguany tindran lloc a Llocnou de Sant Jeroni (26 d’agost), a Montitxelvo (2 de setembre) i a Benicolet (9 de setembre)
Onze municipis de la Vall d’Albaida i de la Safor s’uneixen per oferir, per segon any consecutiu, una programació al voltant de la “cultura de la pansa”. Hi col·laboren ajuntaments, associacions i empreses. En aquesta edició, Llutxent, Pinet, Rugat, Montitxelvo, Benicolet, Terrateig, Llocnou de Sant Jeroni, Almiserà, Ròtova, Palma, Ador i Potries. La iniciativa ha estat coordinada per l’Associació Riuraus al Vernissa i patrocinada pel Servici d’Assistència i Recursos Culturals (SARC) de la Diputació de València. Per a la difusió s’han editat cartells, tríptics i la programació, a més, es pot consultar a riurausalvernissa.com.
Les activitats se centren especialment a l’estiu, tot i que les dinàmiques de la iniciativa s’allarguen tot l’any i van més enllà de les mateixes activitats. D’inici, no obstant, els municipis han participat en un programa comú d’activitats festives, lúdiques i educatives que es desenvolupen durant els mesos de juliol, agost i setembre i que tenen el seu punt culminant amb les escaldades de raïm. La transformació del raïm en pansa, per a la comercialització, va sustentar una bona part de l’economia d’estos municipis als segles XIX i XX. Les tres escaldades d’enguany tindran lloc a Llocnou de Sant Jeroni (26 d’agost), a Montitxelvo (2 de setembre) i a Benicolet (9 de setembre).
Més enllà de les escaldades, la programació inclou més d’una quarantena d’activitats que van des d’actuacions musicals, actuacions i representacions de teatre, contacontes, projeccions de documentals, tallers artesanals i presentacions de llibres.
Riuraus al Vernissa
“Riuraus al Vernissa” aplega entitats, ajuntament i persones col·laboradores d’una tretzena de municipis: Llutxent, Pinet, Rugat, Montitxelvo, Benicolet, Terrateig, Llocnou de Sant Jeroni, Almiserà, Castellonet de la Conquesta, Alfauir, Ròtova, Palma, Ador i Potries.
El riu Vernissa ha estat l’eix a través del qual s’ha desenvolupat la cultura de la pansa a les nostres terres. Per eixe motiu són els pobles que estan a la vora d’este riu els que van desenvolupar la cultura de la pansa a la Safor i la Vall d’Albaida i els que, després dels anys, s’han unit per a donar a conéixer i protegir este fabulós patrimoni, material i immaterial.
Riuraus, estufes, fornals, casses i calderes però també vivències, vocabulari, tècniques agrícoles, històries i contes, són alguns dels aspectes que formen part d’esta cultura i que des de Riuraus al Vernissa es pretén mostrar i divulgar com a part del nostre patrimoni comú, que cal mantenir i preservar.